Reguły odpowiedniego żywienia podczas ciąży

zdrowe jedzenie Ciało w mieniu zajmuje ważne miejsce, gdyż jest całym źródłem cennego białka, witaminy B2 , PP, cynku a przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Zapotrzebowanie na żelazo w momencie ciąży znacznie wzrasta, co powstaje z konieczności rodzącego się płodu, łożyska, wzrostu macicy i wzrostu objętości krwi matki. Niedobór żelaza idzie do niedokrwistości niedobarwliwej, będącej szczególnie często wśród kobiet ciężarnych, co może doprowadzać do niedotlenienia tkanek także w konsekwencji przedwczesnego porodu, zaburzeń jego rozwoju i anemii u dziecka. Brak tego punktu w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia małej wagi urodzeniowej, okołoporodowego zgonu płodu i matki i infekcji w jej drogach moczowych. Badania wykazały, że suplementacja żelazem podczas ciąży zmniejsza częstotliwość występowania małej wagi urodzeniowej noworodków. Ciężarna powinna codziennie spożywać chude mięso, drób lub wędlinę w ilości 200-250 g. Dwa razy w tygodniu jedną porcję produktów mięsnych powinna zastąpić porcją tłustej morskiej ryby, takiej jak śledź, makrela, łosoś. Stanowi wówczas odpowiednie, by mogła zastrzec sobie i dziecku odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych z linii omega-3. Ryby morskie zawierają oraz ogromne liczby witaminy D, która pomaga przyswajanie wapnia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z linii n-3, do jakich należą zawarte w morskich rybach: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), pełnią podczas ciąży ważną kwestię, warunkując prawidłowy rozwój mózgu, systemu nerwowego i siatkówki oka płodu. Wiele jest informacjach sugerujących, że odpowiednie ich spożycie zapobiega małej wadze urodzeniowej i przedwczesnym porodom. Niektóre badania wykazały, że suplementacja kwasami tłuszczowymi z linii n-3 pozytywnie działa na godzina trwania ciąży i wielkość urodzeniową, i pewnie jeszcze na głębszy rozwój umysłowy dzieci. Aby dać odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, kobietom ciężarnym zapisuje się spożywanie 2 porcji tłustej ryby morskiej na tydzień. Z zmiany niedobór witaminy D u matki zaburza jej rolę wapniową, co prawdopodobnie stanowić niszczący pomysł na wzrost płodu, zmniejszenie masy kostnej noworodka i ryzyko osteoporozy w jego późniejszym wieku. Odpowiednie wysycenie organizmu mamy tą witaminą działa pozytywnie na ilość wapnia w organizmie noworodka. Najlepszym źródłem pokarmowym witaminy D są morskie ryby. Jednak pełne pokrycie zapotrzebowania samą dietą jest stale bardzo wymagające. Należy podkreślić, że pierwszym źródłem tej witaminy w systemie stanowi jej otrzymywanie w piłce będące pod wpływem światła słonecznego. Na ogół uznaje się, że dla odpowiedniej syntezy witaminy D dwudziestominutowa ekspozycja dłoni i osób na przestrzeń słoneczne w porach południowych jest korzystna. Zawsze należy wziąć pod opiekę, że w regionach północnych, powyżej szerokości geograficznej wynoszącej 40o, intensywność promieniowania słonecznego w miesiącach jesiennych i ciepłych istnieje na ogół niewystarczająca. Dlatego często zapisuje się stosowanie suplementacji, także u osób ciężarnych. W nowym etapie dyskutowany jest delikatny problem zanieczyszczenia ryb związkami rtęci. Substancje te potrafią być toksyczne, specjalnie dla rozciągającego się płodu. FDA (amerykański Urząd ds. Żywności i Środków), a ponadto EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) siedzą na zachowaniu, że spożywanie przez kobiety w ciąży dwóch porcji ryb o niskiej zawartości związków rtęci w tygodniu jest bezpieczne. Do ostatniej kategorie ryb kwalifikują się: śledź, łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk z puszki, dorsz, pstrąg, zębacz i łupacz. Ponadto, wobec coraz częstszych ogłoszeń o chemicznym skażeniu ryb bałtyckich, zwłaszcza dioksynami i polichlorowanymi bifenylami, zapisuje się unikanie przez osoby ciężarne oraz decydujące ciążę spożywania bada i łososi wychodzących z Bałtyku. W poszczególnych przypadkach uzasadnione może istnieć przemyślenie uzupełniania kwasów omega-3 przez używanie ich suplementów. Jako zamiennik mięsa zalecane są także nasiona roślin strączkowych. Są źródłem wartościowego białka, błonnika, witamin z klasy B, żelaza i cynku.